Kuka on tuo nainen

Kuka on tuo nainen?

Hänen katseensa on suunnattu baarin ikkunasta näkyvään puistoon. Hänen kauniit afrikkalaiset kasvonsa on huomanneet myöskin muut baarin asiakkaat. Sillä eihän täällä pienellä savolaisella kylällä ole joka päivä nähty hänenlaisiaan ihmisiä.

- "Ossookohaan tuo puhhuu suomee". Kysyy yksi peräpöydässä istuva mies jonka kasvot kertovat miehen harrastuksensa olevan elämäntarkoituksen mietiskely ystäväpiirissä. Kaveri vieressä luo arvioivan katseen tummaihoiseen tyttöön, ottaa kulauksen lasistaan ja sanoo.

- "Jos tuo tänne asti on tullut niin kai se jonnii sana ossoo, kukaha lienee". Kaksikko seuraa Sonian, tuon tumman kaunottaren liikkeitä. Punaisiksi maalatut kynnet, tyylikkäät muodin mukaiset asut ja muutenkin kokonaisuus kertoo että Sonia kuuluu ylempään yhteiskuntaluokkaan.

- "Ulla siehän puhut kieliä kysy siltä että puhhuuko se suomee" Late kysyy baarin tytöltä. "Sehän tilas kahvia. Millä kielellä?".

- "Se sano että kahvee. Eikä ottanu sokeria mutta kaato maitoa aika paljo" Ulla sanoo kohauttaen hartioitaan. Tarkastelun kohteena oleva Sonia on tietoinen huomion kohteena olemisestaan mutta ei anna sen häiritä. Hän katsoo tarkkaavaisena läheisen puiston penkillä istuvia ihmisiä.

- "Melko barbaareja, juovat suoraan pullosta. Mutta minuahan varoitettiin tästä. Missä ne viipyvät?

- "Am soryy. Puhut sie suomee. Nuo tuolla pyys kyssyy" Ulla katsoo Sonia, odottaen vastausta.

- "Kyllä puhun koska olen suomalainen. Katselen vaan tulla puistossa telmiviä lapsiani Mattia ja Emmaa. Mieheni Eero tulee kohta tänne." Sonia vastaa ottaen kulauksen kahvikupistaan.

- "Puhhuu se suomee vaikka sillä on musta nuama. Sillä on ihan suomalaiset muksutki ja ukko" Ulla kertoo takapöydän kavereille. Hetken kuluttua ovesta astuu sisälle pitkä vaalea lihaksikas mies ja kaksi eloisaa lasta. Mies kutsuu Ullan ja tilaa lapsille jäätelöaknnokset ja itselleen kahvin ja leivoksen. Myöskin Sonia ottaa toisen kahvin ja leivoksen.

- "Uteliaita ihmisiä täällä. Tuijottavat kokoajan ja tarjoilija kävi jo kysymässä että puhunko suomea".

- "No kyllä ne tottuvat sinuun kun opetat heidän lapsiaan jonkin aikaa. Ja eihän sinua eroita heistä muu kuin tummempi ihonvärisi".

Taneli Aho